keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Lääkärikäynti

Olin varannut ajan lääkärille, joka VD-oppaan mukaan oli perehtynyt vulvodyniaan. Lääkärille riitti, että kerroin kuulleeni vulvodyniasta ja kertasin pikaisesti omat oireeni. Lyhyen keskustelun jälkeen lääkäri teki samantyylisen tutkimuksen kuin gynekologit yleensä.

Lääkärin diagnoosi: "dyspareunia cum vestibulitis". Dyspareunia tarkoittaa yhdyntäkipua ja vestibulitis emättimen eteisen tulehdusta.

Hoitosuunnitelma oli suhteellisen yksinkertainen. E-pillerit piti jättää pois saman tien, tämä oli ehdoton käsky. Lääkärin mukaan vulvodyniasta on vaikea parantua ilman e-pillereiden pois jättämistä. 

Vestibuliittia varten sain puoleksi vuodeksi tulehduksen estolääkityksen: Dalacin-emätinvoidetta pitää ensin käyttää asettimellinen iltaisin viikon ajan, sitten kerran viikossa puolen vuoden ajan. Dalacinin vaikuttava aine, klindamysiini, saattaa lisätä hiivasienten liikakasvua, joten sain sen kanssa samaan aikaan otettavaksi Fluconazol-lääkettä kerran viikossa otettavaksi. Fluconazol estää vastaavasti hiivasienen kasvua. 

Reseptin lisäksi sain myös kymmenen kerran lähetteen fysioterapiaan. Lähetteessä luki "keskivaikea vestibuliitti ja vahva vaginismus". Vestibuliitti tarkoittaa samaa kuin vestibulitis ja vaginismi tarkoittaa tahdosta riippumattomien kouristusten esiintymistä emättimessä. Lääkäri antoi minulle kahden vulvodyniaan hoitoon perehtyneen fysioterapeutin käyntikortit ja neuvoi minua varaamaan ajan haluamastani paikasta. 

Lääkäri kertoi, että potilaiden mukaan fysioterapia on ollut nimenomaan se juttu, joka on auttanut parantumaan. Mutta jos lääkityksestä ja fysioterapiasta ei kuitenkaan ole apua, on viimeisenä vaihtoehtona vielä leikkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti